Ośmiornica/pomidory/młode ziemniaki/sos chimichurri

Ośmiornica/pomidory/młode ziemniaki/sos chimichurri

Składniki (na 4 porcje):

  • świeża ośmiornica
  • pomidory
  • młode ziemniaki
  • włoszczyzna
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • szalotka
  • świeże oregano
  • ocet winny
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ośmiornicę masujemy, a następnie gotujemy przez ok. 35 minut.
  2. Szalotkę, włoszczyznę i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
  3. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Na bazie pokrojonej kolendry, natki pietruszki, czosnku, oliwy i octu winnego przygotowujemy sos chimichurri. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  4. Do żeliwnego naczynia wlewamy sos pomidorowy i wrzucamy podgotowane ziemniaki. Na wierzchu układamy ośmiornicę, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 185°C.
  5. Po wyjęciu z pieca polewamy danie sosem chimichurri.

autor: Marcin Szukaj