
Ośmiornica/pomidory/młode ziemniaki/sos chimichurri
Składniki (na 4 porcje):
- świeża ośmiornica
- pomidory
- młode ziemniaki
- włoszczyzna
- oliwa
- natka pietruszki
- kolendra
- szalotka
- świeże oregano
- ocet winny
- czosnek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ośmiornicę masujemy, a następnie gotujemy przez ok. 35 minut.
- Szalotkę, włoszczyznę i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
- Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Na bazie pokrojonej kolendry, natki pietruszki, czosnku, oliwy i octu winnego przygotowujemy sos chimichurri. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Do żeliwnego naczynia wlewamy sos pomidorowy i wrzucamy podgotowane ziemniaki. Na wierzchu układamy ośmiornicę, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 185°C.
- Po wyjęciu z pieca polewamy danie sosem chimichurri.
autor: Marcin Szukaj