PIERNICOVA Zupa rybna

PIERNICOVA Zupa rybna

Zupa cz. 1

  • 1 kg sprawionych, białych ryb, m.in. pstrąg, sandacz, okoń
  • marchew, pietruszka, seler, por, koper włoski
  • cebula palona
  • korzenne przyprawy, tj. cynamon kora, kolendra ziarna, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, goździki
  • wędzona śliwka, rodzynki

WYKONANIE:

Z podanych składników ugotuj esencjonalny wywar. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Zupa cz. 2 A?la Minute

  • seler naciowy
  • szalotka
  • miód
  • białe wino
  • wywar rybny
  • śliwka i rodzynki namoczone nie z wywaru

WYKONANIE:

Seler naciowy delikatnie obierz, pokrój wedle uznania i zblanszuj. W rondelku na maśle klarowanym smaż drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj seler naciowy i drobno pokrojone owoce. Dodaj miód i białe wino. Zredukuj i dodaj wywar rybny.

Dopraw do smaku.

Zakończenie:

  • filet z pstrąga z zielenicy
  • kawior z pstrąga
  • pstrąg wędzony
  • świeży koper

WYKONANIE:

Filet z pstrąga pokrój wedle uznania. Smaż od strony skóry na maśle klarowanym, pod koniec smażenia dodaj świeże masło i polewaj rybę.

Pstrąga wędzonego, kawior, seler naciowy oraz świeży koper ułóż na talerzu według uznania.

autor: Bartłomiej Witkowski

zdj. Aleksandra Guza - Photos De Girasol