Przepis Jacka Koprowskiego - Assiette pietruszkowe

Przepis Jacka Koprowskiego - Assiette pietruszkowe

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszka gotowana w tłuszczu, 80°C 1 h.
  2. Purée pietruszkowe: 1 część obranej i pokrojonej w drobną kostkę pietruszki oraz ćwierć ziemniaka zalej wodą do przykrycia i gotuj do miękkości. Odparuj możliwie najwięcej wody. Zmiel wszystko razem z wodą (skrobią), dodaj do mielenia połowę opakowania wegańskiej śmietany 30 proc. Thermomix ustaw na najwyższe obroty i grzanie 80°C na 5min, przetrzyj wszystkie składniki przez drobne sito.
  3. Chips pietruszkowy: wrzuć na głęboki tłuszcz o temperaturze 160°C obierki z pietruszki i smaż na złoto.
  4. Puder pietruszkowy: wysusz zielone części pietruszki w dehydratorze i zmiel na puder.
  5. Olej pietruszkowy: część zielonych części pietruszki oraz trzy części oleju wrzuć do thermomixu na 70°C, 10 min. i maksymalne obroty. Odcedź. Olej zawieś w worku cukierniczym do całkowitego oddzielenia się wody.
  6. Żel pietruszkowy: zagotuj zalewę piklującą lub inny płyn (sok z pietruszki), dodaj 7 g agaru na 0,5 l płynu i pozostaw do zastygnięcia. Wrzuć do thermomixa i dodaj posiekaną pietruszkę, zmiel na gładko, przetrzyj przez drobne sito.
  7. Piana z pietruszki: wyciśnij sok z pietruszki, dodaj 4 g lecytyny na 0,5 l płynu, blenderem ręcznym ubij sztywną pianę w okrągłym naczyniu.
  8. Tapioka z oliwą pietruszkową: gotuj tapiokę przez 8 min., odcedź na sicie, wystudź pod strumieniem zimnej wody, zalej oliwą pietruszkową i wstaw do lodówki.
  9. Kiszona pietruszka: przegotuj wodę i rozpuść w niej 2 proc. soli kamiennej, dodaj ząbek czosnku, pokrój pietruszkę w plastry na mandolinie, dodaj do zalewy, przykryj, odstaw w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
  10. Elementy ułóż na talerzu wedle fantazji, posmakuj je, złap proporcje pomiędzy słonym, słodkim, kwaśnym, kremowym, chrupiącym i spienionym.