Sernik na zimno z galaretką malinową

Sernik na zimno z galaretką malinową

Składniki:

Masa serowa:

10 sztuk żółtek

300g cukru

150g wody

1500g ser Cremette

500 ml śmietanki 30 proc.

sok i skórka z cytryny z 1 cytryny

30g żelatyny

170g wody

Galaretka malinowa:

500g malin

150g cukkru

1/2 cytryny

15g żelatyny

 Kruchy spód ciasteczkowy:   

500g ciasteczek maślanych

150g masła

150g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Masa serowa:

  • Cukier gotuj do temperatury 121°C, żółtka ubij i powoli wlej gorący syrop.
  • Ser zmiksuj, dodaj ubitą śmietankę, sok i skórkę z cytryny.
  • Do masy serowej dodaj przestudzone żółtka oraz rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj.

Galaretka malinowa:

  • Maliny gotuj z cukrem, dodaj żelatynę i sok z cytryny.
  • Wylej do okrągłych form na 0,5 cm grubości i schłodź.

Kruchy spód ciasteczkowy:

  • Ciasteczka pokrusz. Masło i czekoladę roztop i połącz z ciasteczkami. Wyłóż do form dobrze dociskając do dna.

Składanie:

  • Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej połowę masy serowej. Przełóż galaretką malinową, następnie wylej resztę masy serowej.
  • Sernik schłodź i polej żelem neutralnym.