Szparagi pieczone w boczku

Szparagi pieczone w boczku

Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni. Warte wypróbowania są zielone szparagi pieczone w boczku, które sprawdzą się na obiad, jako dodatek do dania głównego lub lekka kolacja.

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów

100 g surowego boczku wędzonego w plastrach

DIP śmietanowy typu Creme Fraîche z karmelizowaną cebulką i cheddarem

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Szparagi umyć, odłamać zdrętwiałe końce - szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu. Dokładnie wytrzeć.
  3. Natrzeć szparagi odrobiną oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i pieprzem.
  4. Każdy ze szparagów owinąć plasterkiem boczku.
  5. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do momentu, aż boczek się wypiecze.
  6. Podawać z dipem śmietanowym Mlekpol typu Creme Fraîche z karmelizowaną cebulką i cheddarem.