Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Składniki:

- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella

- 180 g cukru trzcinowego

- 100 g masła

- 60 g kakao DecoMorreno

- 1 duże jajko

- 1 łyżeczka przypraw korzennych

- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

- 1/3 szklanki świeżej żurawiny

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
  3. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
  4. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
  6. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180 stopni C przez około 10 minut.
  7. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.