Ziemniaki z bobem i szynką

Ziemniaki z bobem i szynką

Składniki:

  • 200 g szynki soczystej z beczki
  • 200 g bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser feta
  • świeża pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.